Compliance in de zorg

Als bedrijf of instelling in de zorg dien je, zoals ze dat noemen, compliant te zijn. In normale mensentaal betekent compliance het volgende: voldoen aan geldende wet- en regelgeving. Maar hoe zorg je ervoor dat je dit als bedrijf goed inregeld. Hoe zorg je ervoor dat je altijd alle regels en wetten naleeft? En voldoe je daar nu al aan? Wij helpen je graag. Sander Derksen is compliance officer en heeft al diverse zorginstellingen mogen begeleiden.

Opkomst van compliance in de zorg

Voldoen aan geldende wet- en regelgeving is natuurlijk niet iets van de laatste tijd. Uiteindelijk dienen we altijd te voldoen aan geldende wettelijke regels. En toch is compliance de laatste jaren een term die steeds meer voorbijkomt, zo ook in de zorg. Dit heeft mede te maken met de aandacht die de Nza (Nederlandse Zorgautoriteit) besteedt aan dit onderwerp. En daarmee neemt ook de noodzaak toe om dit als zorginstelling goed in te regelen.

Wat moet er geregeld worden?

Er zijn diverse zaken die geregeld moeten worden om als zorginstelling compliant te zijn. Denk daarbij aan zaken zoals:

  • Toestemming krijgen van je cliënten om gegevens te verzamelen
  • Aanstellen van een Data Protection Officer (DPA)
  • Het inrichten en bijhouden van een register aangaande de gegevens die worden verzameld
  • Het uitvoeren van een risicoanalyse met behulp van een Privacy Impact Assessment
  • Verplicht overeenkomsten aangaan met derden die gegevens de door uw bedrijf verkregen gegevens bewerken of bewaren om de privacy van het individu te waarborgen
  • Rechten van cliënten waarborgen. Je hebt tenslotte hun persoonlijke gegevens en zij bepalen wat daarmee gebeurd

Compliance officer inschakelen

Als zorginstelling ben je niet continu bezig met het onderwerp compliance. Maar tegelijkertijd realiseer je je wel dat je dient te voldoen aan geldende wet- en regelgeving. Ook in verband met het risico’s op forse boetes op het moment dat je er niet aan voldoet. Het inschakelen van een compliance officer is dan en goede optie. Advocaat Sander Derksen is specialist op het gebied van compliance en neemt je mee aan de hand.

Contact

Binnen Liebrand Ruijs advocaten is Sander Derksen actief op het gebied van compliance. Wil je als bedrijf graag een externe compliance officer inschakelen? Neem dan contact op met Sander.