Dag van de scheiding

Jaarlijks organiseert de vFas (de specialisatievereniging voor Familie- en Erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators) de dag van de scheiding, dit jaar op vrijdag 15 september 2023. De advocaten en mediators aangesloten bij de vFas staan op die dag voor u klaar voor kort vrijblijvend advies. Elk jaar staat een thema centraal, dit jaar het ouderschapsplan.

Ongeveer 1 op de 3 relaties eindigt in een scheiding. Levensstijlen die niet meer aansluiten, het verdwijnen van verliefdheid of uit elkaar groeien zijn vaak gehoorde oorzaken. Uit onderzoek blijkt dat 70% van scheidende mensen een externe partij inschakelt, veelal een advocaat of mediator. In veel gevallen wordt een scheiding zonder al te grote conflicten afgehandeld. Wanneer er kinderen in het spel zijn, komen conflicten vaker voor.

Om deze conflicten te beteugelen maar ook voor de toekomst te voorkomen, is het ouderschapsplan bedacht. Een rechtbank neemt een echtscheidingsverzoek of een verzoek tot ontbinding van een geregistreerd partnerschap pas in behandeling als een ouderschapsplan is bijgevoegd. Over verplichte onderwerpen als hoofdverblijfplaats, zorg- en contactregeling, alimentatie en informatie en consultatie moeten de ouders afspraken maken. Pas als ouders serieuze pogingen hebben ondernomen om tot een ouderschapsplan te komen en het lukt hen echt niet om (over alle onderwerpen) afspraken te maken, kunnen verzoeken over voorzieningen voor de kinderen aan de rechtbank voorgelegd worden en zal de rechtbank daarover beslissingen nemen.

Veel scheidende stellen krijgen dus te maken met het ouderschapsplan. Het leven (zeker met kinderen) is dynamisch. Afspraken kunnen veelal niet in beton gegoten worden, maar moeten kunnen meebewegen met ontwikkelingen in het leven. Als advocaat of mediator hoop je eigenlijk dat een ouderschapsplan de basis is voor hoe ouders met en toch los van elkaar het ouderschap in gaan vullen na de scheiding. Met het streven de ouders in overleg met elkaar te laten zijn en het ouderschapsplan in een la van een kast te laten verdwijnen. Maar als het overleggen niet lukt, het ouderschapsplan de basis te laten zijn voor hoe ouders na de scheiding met wijzigingen in hun leven of dat van hun kinderen om zullen gaan. En dat vraagt specialistisch maatwerk, want geen gezin is hetzelfde. Ieder kind, iedere ouder verdient unieke aandacht en afspraken.

Als volledig gespecialiseerd advocaten en mediators van Liebrand Ruijs Advocaten bieden mr. Bertine Ruijs en mr. Eelke van den Hoogen die bijzondere aandacht en het benodigde maatwerk voor een ouderschapsplan. Maar natuurlijk ook op andere terreinen als partneralimentatie, de woning, verdeling van geld, spullen, pensioenen, fiscale gevolgen enzovoorts. Natuurlijk op vrijdag 15 september 2023, maar ook alle andere dagen van het jaar.

Wilt u meer informatie, neem dan contact met Bertine en Eelke op via 0412-614 464 of info@liebrandruijsadvocaten.nl.