Grenzeloos scheiden

Op 15 september 1796 werd in Nederland de allereerste echtscheiding uitgesproken. Sindsdien zijn er vele echtscheidingen gevolgd. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat een op de drie huwelijken resulteert in een echtscheiding; reden voor de Vereniging van Familierecht advocaten en Scheidingsmediators (vFas) om aandacht te vragen voor het belang van goede en deskundige begeleiding bij het scheidingsproces. Op 10 september 2021 vindt de 11e ‘dag van de echtscheiding’ plaats. Dit jaar staat het thema ‘grenzeloos scheiden’ centraal.

Het aantal internationale huwelijken is in de loop der jaren toegenomen, wat ook een toename van het aantal internationale echtscheidingen betekent. Zeker wanneer er kinderen in het spel zijn, zijn er een aantal zaken waar rekening mee gehouden moet worden en waarover duidelijke afspraken gemaakt moeten worden. Met name de omgang tussen een kind en een ouder in het buitenland behoeft de nodige aandacht.

Waar het binnen Nederland gemakkelijk is om de auto te pakken om een kind naar de andere ouder te brengen, wordt dat een stuk gecompliceerder wanneer de ouders in verschillende landen wonen en het kind met het vliegtuig zal moeten reizen. Welke documenten zijn daarvoor vereist? Welke kosten komen hierbij kijken en wie moet deze kosten betalen? Wie begeleidt het kind gedurende de vlucht? En misschien nog wel de belangrijkste vraag: hoe gaat het contact tussen het kind en de in het buitenland wonende ouder eruitzien?

Kinderen hebben behoefte aan en belang bij een duidelijke, gestructureerde regeling. In het digitale tijdperk zoals wij dat nu kennen, is het onderhouden van contact met een kind in het buitenland een stuk gemakkelijker. Toch kan het wenselijk zijn om ook over bijvoorbeeld videobellen afspraken te maken en deze afspraken vast te leggen in een ouderschapsplan.

Zowel bij nationale als internationale echtscheidingen is het van groot belang om goed te overleggen over zaken die de kinderen betreffen en u daarover goed te laten adviseren door een advocaat of mediator. Bent u voornemens om te scheiden en wilt u zich hierover laten informeren, of bent u al gescheiden en wilt u bestaande afspraken laten aanpassen? De specialisten van Liebrand Ruijs Advocaten kunnen u adviseren over onder andere (maar niet beperkt tot):

  • De zorgregeling voor de kinderen;
  • Kinder- en partneralimentatie;
  • De verdeling van de huwelijksgemeenschap;
  • De eigen woning;
  • De fiscale gevolgen van een echtscheiding;
  • Mediation;
  • Etc.

Neem contact op via 0412-614 464 en vraag naar een van onze specialisten.

Als specialist op het gebied van personen- en familierecht zal ik u graag willen adviseren en ondersteunen. Wilt u graag meer weten over mijn achtergrond als advocaat dan vind u hier mijn persoonlijke pagina.