HELP, MIJN KWEKERIJ IS OPGEROLD. EN WAT NU? (2)

Sluiting drugspand

Had je door dat er bij de inval van de politie ook andere mensen meeliepen? Vast niet, maar één daarvan was een ambtenaar van de gemeente. De burgemeester kan namelijk je woning of bedrijfspand sluiten als er hennepplanten, harddrugs of spullen voor de productie daarvan worden aangetroffen. Dit kan hij doen op basis van artikel 13B Opiumwet.

Terwijl het strafrechtelijk onderzoek nog bezig is, krijg jij een week of twee na de inval al een brief van de gemeente thuis. De burgemeester gaat je woning sluiten voor bijvoorbeeld 3 maanden. Dat betekent dat jij en je gezin 3 maanden niet in je huis mogen en ergens anders moeten gaan wonen. Is je woning een huurhuis, dan kon 3 maanden wel eens voor altijd worden. De woningcoöperatie krijgt namelijk als eigenaar een kopie en kan daarna je huurovereenkomst vernietigen/ontbinden.

Vooraankondiging

De eerste brief van de gemeente is een vooraankondiging. Hierin wordt je uitgenodigd om een zienswijze in te dienen. Dit is een brief waarin je aangeeft waarom je het niet eens bent met de sluiting. Doe je niets, dan volgt een dag of 10 later een tweede brief met het besluit en de sluitingsdatum. Twee weken later staat de gemeente met de politie en een slotenmaker op de stoep en is het dag huis. Alles bij elkaar kun je dus een maand na de inval je huis al kwijt zijn.

Voorlopige voorziening

Let dus goed op de brievenbus en kom in actie zodra deze eerste brief binnen komt. Ga hierbij niet zelf maar iets opstellen, maar ga direct naar een specialist bestuursrecht. Sluiting van woningen is een lastig juridisch onderwerp, maar zeker niet kansloos. Meestal wijst de burgemeester de zienswijze af, maar dit geeft wel de mogelijkheid om in bezwaar te gaan én een voorlopige voorziening bij de rechtbank te vragen. Hierbij kijkt de rechter of in jouw geval er wel gesloten mag worden. Dit is een tijdelijk oordeel van de rechter, maar win je deze zitting dan moet de gemeente wel van hele goede huize komen om nog tot sluiting over te kunnen gaan.

Heb je van de burgemeester een vooraankondiging ontvangen voor de sluiting van je woning? Neem dan zo snel mogelijk contact op via 0412 – 614464 en laat onze advocaten u adviseren.

In de volgende blog wordt ingegaan op de beëindiging van de huurovereenkomst door de verhuurder.

sander derksen, advocaat compliance

Als specialist op het gebied van bestuursrecht zal ik u graag willen adviseren en ondersteunen. Wilt u graag meer weten over mijn achtergrond als advocaat dan vind u hier mijn persoonlijke pagina.