Huurder uit de woning zetten

Wil je als verhuurder graag de huurder uit de woning zetten? Omdat hij of zij de huur niet betaald of omdat de huurder de woning gebruikt voor verkeerde doeleinden zoals bijvoorbeeld het starten van een wietplantage? Een huurder heeft rechten, maar ook zeker plichten. Een huurder moet op tijd zijn of haar huur betalen en mag geen schade of overlast veroorzaken. Maar hoe ver ‘mag’ dit gaan? Wil je dit aanpakken? Dan kan dat alleen via de rechter.  Als advocaat huurrecht help ik je graag om de juiste stappen te zetten.

Wanneer kun je een huurder uitzetten?

Zoals je misschien al wel weet zijn huurders goed beschermt. Dit betekent dat huurders huurbescherming krijgen. In Nederland gaat die huurbescherming vrij ver. Dit komt voor uit het feit dat de wetgever vind dat iedereen recht heeft op onderdak. Het is dan voor jou als verhuurder niet gemakkelijk om een huurder zomaar uit de woning te zetten.

Maar dat betekent niet dat huurders zichzelf alles kunnen veroorloven. Een huurder zal zich ook als goed huurder moeten gedragen. Maar wat is dit precies is ligt vaak in het midden. Er zijn in ieder geval een aantal zaken die aanleiding kunnen vormen om een huurder uit de woning te zetten, zoals:

  • de huurder loopt minstens 3 maanden achter met het betalen van de huur
  • de huurder gebruikt de woning voor het telen van wiet
  • de huurder verhuurt de woning zelf, ofwel onderverhuur
  • de huurder zorgt voor ernstige overlast
  • je hebt de woning als verhuurder dringend nodig voor eigen gebruik
  • Je verhuurt de kamer als zijnde studentenkamer en hebt dit ook duidelijk omschreven in de huurovereenkomst. Echter, de huurder kan geen bewijs meer overleggen dat hij of zij student is maar wil niet de woning verlaten.

Advocaat Kristen Megens – van Mierlo

Binnen Liebrand Ruijs is Kristen actief als advocaat op het gebied van huurrecht. Zij is inmiddels al meer dan 10 jaar beëdigd als advocaat en kan u uitstekend uitleggen wat de mogelijkheden zijn in uw specifieke situatie. Want iedere case heeft zijn eigen uitgangspunten. Deze dienen meegenomen te worden in een plan van aanpak.