Ouderschapsplan bij scheiding

Op het moment dat er kinderen betrokken zijn bij uw scheiding dan komt daar altijd een ouderschapsplan bij kijken. En dat is niet alleen tijdens de scheiding maar zeker ook daarbij. Situaties kunnen namelijk veranderen waardoor een ouderschapsplan herzien moet worden. Om dit goed te regelen kan Liebrand Ruijs advocaten u bijstaan. Zowel als mediator/bemiddelaar maar ook als advocaat mocht bemiddeling niet slagen.

De inhoud van het ouderschapsplan

Er zijn diverse zaken die geregeld en vastgelegd kunnen worden in een ouderschapsplan. Onderstaande zaken zijn verplicht om vast te leggen:

  • hoe gaat u om met het vastleggen van belangrijke zaken in het leven van uw kind. Denk bijvoorbeeld aan de keuze voor een lagere of middelbare school
  • op welke manier u de kinderen betrokken heeft bij het opstellen van het ouderschapsplan.
  • zorg- en omgangsregeling
  • de mate waarin en de manier waarop u elkaar op de hoogte houdt over uw kind
  • hoe de kinderalimentatie geregeld is

Veranderende situaties, aanpassen ouderschapsplan

Bij het opstellen van een ouderschapsplan wordt er altijd gekeken naar de situatie zoals deze op dat moment is. Soms zijn kinderen nog erg jong, de partners genieten een bepaald inkomen, etc. Maar dit soort zaken kunnen natuurlijk veranderen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende situaties:

  • 1 van de ouders wordt werkloos en heeft daardoor minder inkomen
  • uw ex-partner is niet meer in staat om de opvoeding te verzorgen vanwege psychische klachten
  • 1 van de ex-partners krijgt een nieuwe relatie en gaat verhuizen

Om ervoor te zorgen dat het ouderschapsplan actueel blijft is het handig om met enige regelmaat te bespreken. Zeker bij het eerste ouderschapsplan is het goed om dit bijvoorbeeld na 1 jaar te doen. Je hebt dan beide kunnen ervaren hoe het plan in de praktijk werkt.

Hulp nodig?

Wilt u graag hulp bij het opstellen van een ouderschapsplan? Zeker in een emotionele periode kan dit verstandig zijn. Liebrand Ruijs advocaten kan u hierbij ondersteunen. Als gecertificeerd vFAS mediator of als advocaat. Neem contact op met Bertine Ruijs, te bereiken op 06 205 85 077 of Katinka Ariëns, te bereiken op 06 295 17 790.