Niet vergeten: indexering alimentatie

Jaarlijks per 1 januari worden kinder- en partneralimentatie geïndexeerd met een klein percentage. Je zou dit inflatie-correctie kunnen noemen. De indexering moet je zelf berekenen en deze moet uit eigen beweging (of op verzoek van de alimentatiegerechtigde) betaald worden.

 

Als de indexering niet betaald wordt, kan dat na enige jaren leiden tot een forse achterstand, waarvoor het LBIO of een deurwaarder kan worden ingeschakeld.

De indexering van kinderalimentatie is wettelijk verankerd. Je kunt deze niet uitsluiten in een convenant of een ouderschapsplan. De wettelijke indexering van partneralimentatie kan wel door de alimentatieplichtige en de alimentatiegerechtigde uitgesloten worden.

Het percentage van de wettelijke indexering per 1 januari 2017 bedraagt 2,1%. Wil je berekenen hoe hoog de door jou te betalen of te ontvangen alimentatie na indexering is? je kunt dit uitrekenen via www.verder-online.nl.

Vragen over kinderalimentatie, partneralimentatie, of wettelijke indexering? Neem contact op met een van onze specialisten personen- & familierecht.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *