Verkoop van een woning afdwingen in Kort Geding?

Wanneer een stel uit elkaar gaat of gaat scheiden, kan de eigen woning voor veel discussie zorgen. Soms is het zo, dat een van de ex-partners wil dat de woning snel verkocht wordt. Bijvoorbeeld omdat men het geld van de overwaarde nodig heeft of omdat men niet langer de maandelijkse hypotheek wil betalen. Het komt ook voor, dat de andere ex-partner de verkoop juist uit wil stellen, bijvoorbeeld omdat hij of zij nog geen andere woning heeft gevonden, of dat hij of zij nog (langer) wil onderzoeken of hij de woning kan overnemen.

Wanneer er een geschil is over de woning, kan dit aan de rechter worden voorgelegd. Dat moet in beginsel in de bodemprocedure. Dat is een echtscheidingsprocedure wanneer stellen getrouwd zijn, of een verdelingsprocedure bij de Rechtbank, wanneer stellen niet getrouwd zijn. Op dit moment duurt het echter vaak veel langer dan een jaar, voordat er een uitspraak van de Rechtbank beschikbaar is.

Wanneer een snelle uitspraak van de rechter gewenst is, kan een kort geding uitkomst bieden. Over het verkopen van een woning in kort geding heeft het Gerechtshof in Den Haag in 2019 geoordeeld, dat het kort geding, dat ertoe dient ordemaatregelen te treffen, er niet voor geschikt is, een wijze van verdeling te gelasten. Het hof vond dus niet dat verdeling of verkoop van de woning in kort geding kon worden afgedwongen.

Sindsdien zijn er een aantal rechtbanken geweest, die daar anders over dachten. Onlangs heeft ook het Gerechtshof Arnhem- Leeuwarden bevestigd, dat zij vindt dat het afdwingen van verkoop of toedeling van een woning in kort geding wel degelijk mogelijk is. Het hof oordeelt dat wanneer de wijze van verdeling van een woning wordt gelast in kort geding, er geen definitief einde aan de verdeling wordt gemaakt in die procedure. Juridisch gezien zijn er dan nog verdelingshandelingen nodig, bijvoorbeeld door naar de notaris te gaan.

Wil je dus een snelle verkoop van een woning afdwingen en heb je daarbij een belang, dan is het zeker de moeite waard om dat in kort geding te proberen. In kort geding kan dan worden gevorderd te bepalen dat de andere moet meewerken aan het inschakelen van een makelaar en andere verkoophandelingen zoals het maken van foto’s, het toestaan van bezichtigingen, enzovoort.  Ook wanneer een van beide met spoed de woning wil overnemen, kan een dergelijke vordering in kort geding worden ingesteld.

Heeft u vragen over een woning in het kader van een echtscheidingsprocedure of de beëindiging van een relatie? Neemt u dan gerust contact op via het telefoonnummer 0412-614464 of stuur een bericht via het contactformulier .

Als specialist op het gebied van personen- en familierecht zal ik u graag willen adviseren en ondersteunen. Wilt u graag meer weten over mijn achtergrond als advocaat dan vind u hier mijn persoonlijke pagina.